Надявам се, че ако не до 20,  поне през следващите десет

...
Надявам се, че ако не до 20,  поне през следващите десет
Коментари Харесай

Без частния сектор няма да има качествени промени в икономиката

Надявам се, че в случай че не до 20,  поне през идващите 10 години България да е предходна качествена граница в развиването си. Големите промени обаче не може да се случат единствено с държано финансиране, належащо е дейното присъединяване на частния бранш. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на кръгла маса, проведена от Коалиция " За зелен рестарт ". По време на дебата бе показан " Учебник по бъдеща история на България " за вероятното позитивно развиване на България през идващите 10, 20, 30 години, в случай че съответни смели промени се създадат през днешния ден. В кръглата маса  вземат участие специалисти и политици.

България е на път да получи 12 милиарда лв. в допълнение финансиране от Плана за възобновяване на Европа. В най-смелите показа в учебника до  30 години  България ще се превърне в зелен цифров водач, страна с новаторски бизнес, чист въздух и предпазена природа. В нея всеки е свободен да развие капацитета си и да живее благополучен и перспективен живот.

" Сега отчитаме единствено количествени промени. Но в бъдеще, в случай че желаеме българската стопанска система да покачва добавената си стойност, би трябвало да покаже, че създава качествени артикули, да е минал зеления преход, да са редуцирани рисковете в стопанската система и публичната сила да се катализира в изобретателни цели, което сега не постоянно се случва ", разяснява Дончев, който трябваше да отговори на въпроса по какъв начин си показва страната измежду десетилетия. 

По думите на Дончев ¼ от обществения запас ще бъде вложен до 2030 година " Дори и в режим на оптимално вложение на обществените средства, те ще имат мощен резултат, само че би трябвало да се водят диалози по какъв начин чрез инструментите, с които разполагаме да събудим такава стопанска система, която да следва амбициозни цели, уточни Дончев.

" Трябва да се знае, че националният план за възобновяване и устойчивост е една четвърт от обществения запас, с които ще разполага България, само че не е главният инструмент.  Имаме няколко стратегии, каквато е тази за Развитие на селските региони, които имат личен бюджет. Инвестициите от проекта ще имат мощен резултат, само че делът им е 8% от Брутният вътрешен продукт. Дебатът е по какъв начин да се по какъв начин стопанската система да притегли частни запаси, тъй като не може единствено с обществено финансиране ", разяснява той. 

Саша Безуханова, ръководител на борда на Move.bg счита, че в българския проект за възобновяване, който бе предаден за утвърждение на Европейската комисия, липсват амбициозни зелени хрумвания. 

Според Петър Кънев от БСП  е много рисковано да се води спор за учебника по Бъдеща история, тъй като не е ясно дали ще има държавно управление, което да се занимава с този проблем.

" При един длъжностен кабинет, към който вървим с доста бързи стъпки, би трябвало да се занимава точно с бъдещето развиване на България ", разяснява той.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР